Avontuur regio Den Haag: Dit is een ander museum dan dat je gewend bent

Museum de Gevangenpoort in Den Haag

Beoordeling: (6) Bedankt voor je beoordeling!

Meer dan 100 keer op gestemd!

Stem nu!
 

(124)

Gespot door: Jörgen Kromhout
24 februari 2014

Heel gaaf museum in Den Haag! Museum de Gevangenpoort dat blijft je nog wel even bij na een bezoek. Je ziet echt hoe de gevangenis vroeger was en hoe de gevangenen leefden. Nou dat was geen pretje! De gids legt alles heel gedetailleerd uit waardoor je een goed beeld krijgt. Je wordt echt meegesleept in het leven van een gevengene door het verhaal van de gids.

lees meer ›

Ik voelde hier echt de schrikbarende omstandigheden van de gevangenis in 1280

In 1280 was de poort aan het Buitenhof de hoofdpoort tot het slot van de Graven van Holland dat nu het Binnenhof is. In 1428 werd dezelfde Voorpoort van de Have een gevangenis. Verdachte wachten op hun proces en de wanbetalers werden er opgeslote. 100 jaar later werd de gevangenis uitgebreid met cellen en het het gerechtsgebouw.

De omstandigheden waren erg slecht. De verdachten werden in koude en donkere cellen opgesloten in afwachting van ondervraging en/of hun berechting. Sommige gevangenen moesten maanden wachten. In de 17e eeuw was gevangenhouding geen strafmaat opzich. Het ging om geldboetes, verbanning, schand-, lijf- of doodstraffen.

Bekende vaderlanders als Cornelis de Witt en Dirk Volckertszoon Coornhert hebben in de Gevangenpoort vastgezeten. Deze heren verbleven in een luxe, eigen cel genaamd: de Ridderkamer

Na 400 jaar als gevangenis te zijn gebruikt kwam de Gevangenpoort in 1828 leeg te staan. Het is 1853 en 1873 bijna gesloopt maar de plannen zijn nooit doorgezet wegens protest van ministers en de aartsvader van nationale monumentenzorg. Sinds 1882 is de Gevangenpoort een museum.

Momenteel leiden gidsen dagelijks allerei mensen door de Gevangenpoort en vertellen de heftige verhalen van vroeger.

Geïnspireerd geraakt? Reserveer nu je plekDeel dit gespotte plekje met je vrienden.

Hier zit Museum de Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort
Buitenhof 33
2513 AH Den Haag

Venster sluiten

Telefonisch reserveren kan via

070-3460861

Bezoek de website van dit bedrijf

Bedankt voor je stem

Deel dit gespotte plekje met je vrienden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe bijzondere plekken?

Mis niets en schrijf je inVenster sluiten